Kакво представлява бранд стратегията и защо е толкова важна?

Все повече собственици си задават този въпрос преди да започнат свой бизнес. Причината, поради която този въпрос набира все по-голяма популярност е това, че все повече хора осъзнават факта, че всъщност бранд стратегията е сърцето на един бизнес. Ако бизнеса няма сърце, единственото нещо, което му остава е да се стреми към парите на клиента, а никой клиент не би харесал това, нали?

Бих искал в тази статия да обърна внимание и да обясня какво точно означава термина “бранд стратегия” и какви ползи могат да извлекат от нея тези, които я прилагат правилно.

Мит №1 и всеобща заблуда е разбирането, че бранд стратегията и бранд идентичността са едно и също. Всъщност бранд идентичността представлява визуализация на бранд стратегията. За по-лесно нека си представим, че трябва да излезем и да се срещнем с хора. Още преди да сме  излезнали, независимо къде действително отиваме – дали на работа или да пийнем нещо в бара с приятели, първо ще помислим как да се облечем, нали така?

И защо е това?

Защото искаме да изразим себе си по уникален начин, така че да бъдем забелязани и запомнени. В интерес на истината тук идва мит №2 – ще ни запомнят с това как сме се били облечени.

Не! Хората могат и да забележат как сме облечени, но в действителност ще запомнят как сме ги накарали да се чувстват докато сме комуникарали с тях.

Спомнете си онзи случай, в който просто сте се чувствали добре, не сте носели нищо толкова специално и все пак сте били душата на компанията, а на сутринта сте имали поне 10 покани във Фейсбук от хора, които искрено са се забавлявали с Вас. Сега си спомнете онзи един път, в който внимателно сте подбрали тоалета си, изглеждали сте добре и въпреки това сте били намусени и никой не е смеел да припари до Вас. Точно това е бранд стратегията! Усещането, което Вашият бранд поражда и оставя в хората, след като са имали взаимодействие с него.

Именно заради това преди да се спрете на финално лого и бранд идентичност, трябва много внимателно да помислите кои сте Вие като фирма, какво точно искате да постигнете и на къде отивате, с какво се отличавате от конкурентите Ви, каква е Вашата аудитория (целева група), какъв в най-ефективният начин за общувате с нея и какво точно е Вашето послание, което искате да предадете.

В случай, че имате отговор на тези въпроси, ще се радвам да споделите Вашето мнение и опит в коментар след статията. Ако имате нужда от консултация, съвет или просто “да си сверите часовника”, свържете се нас, за да поговорим за Вашия бизнес.

Симеон Ненов
Основател на Simplifix Studio

Social Media
Brand Identity
Web Design
Print Design
Look at you! You look beautiful today!