Бранд стратегия vs. Маркетинг: Кое е по-важно?

Вечният въпрос… Постоянна тема на спор между маркетинг гуру-тата, бранд мениджърите и дизайнерите специалисти, където и да се срещнат – било то на работното място, на някое networking парти, че дори и случайно на улицата (хаха).

Сега, на първо място бих искал да отбележа, че не пиша тази статия, опитвайки се да кажа кой е прав и кой не, или да накланям нечие мнение е противоположа посока, от вече изграденото. За собственика на една компания всичко е важно. Това с което е от най-голямо значение е как те да бъдат впрегнати в арсенала на компанията по правилния начин, да бъдат използвани така, че да донесат желаните резултати.

Нека започнем.

Обяснено по-възможно най-лесния начин: брандинг и маркетинг могат да бъдат сравнени и отнесени така както кон и коруца. За да върви успешно Вашия бизнес, Вие се нуждаете силно и от двете.

Да поговорим за брандинга т.е коня в нашия случай.
Както обясних по-рано, брандинга (бранд стратегията) е сърцето на компанията. Може да се разгледа и като личност.

Чрез брандинга, Вие определяте кои сте, какви са Вашите мисия, цели, ценности. Какво има в ядрото на Вашата организация. Също определяте къде се намирате на пазарната карта, по какво се различавате от конкуренцията, къде и с какво я задминавате и т.н.

Брандингът е едновременно тона и посланието, което предавате на аудиторията си. Той следва да бъде заложен още в основите и спазван всеки път при комуникацията с потенциални и реални клиенти, дори служители, партньори.

Много хора биха пропуснали брандинга и биха фокусирали средствата си предимно по посока на маркетинга, казвайки: “Печели онзи с по-високия бюджет”.

Да. Ама не!

Пропускайки бранд стратегията от самото начало на стартиране на организацията и наливайки солидни суми в масивни кампании в социалната мрежа, билборди и всякви печатни материални, е същото като да излезем с някой, просто защото има пари.

А какво би се случило, ако парите свършат?

Ако клиентите Ви не се чувстват добре, когато чуят за Вас, ако не знаете как да ги таргетирате правилно (тъй като не сте наясно с техните емоции, предизвикатества, болезнени места, интереси и поведение), то маркетинговите резултати на компанията никога няма да бележат резултатите, за които Вие плащате.

Някои велики бранд стратези като Фабиан Грейхалтер твърдят, че “маркетингът Ви намира нов клиент, а брандингът го кара да се върне отново”.

Добре, имам въпрос. Представете си, че продавате на клиент нещо за 100 лв., но той никога не се връща втори път и не Ви препоръчва на приятел. В този случай оставате само със 100 лв. А сега какво би се случило, ако той се върне и Ви препоръча на близък просто защото се е почувствал ДОБРЕ? Колко пари бихте спечелили по този начин?

Това доказва, че и двете са невероятно важни, дори опасно важни, но именно поради факта, че много хора пропускат или просто не отделят необходимото внимание на първото, именно заради това представянето им често страда.

Нека обобщим. Работете върху бранд стратегията също толкова усилено, както и върху маркетинга. Те винаги вървят ръка за ръка като 1 и 2. По този начин хората не просто ще си купят и ще забравят, а ще се върнат и по всяка вероятност ще Ви доведат и нови клиенти.

Симеон Ненов
Основател на Simplifix Studio

Social Media
Brand Identity
Web Design
Print Design
Look at you! You look beautiful today!